Meteen naar de inhoud

Keukentafel keramiek: sterrenslinger

 • door

Er staat weinig zo gezellig in de kerstboom (of kamerplant) als een zelfgemaakte sterrenslinger. In deze blog leg ik uit hoe je deze in een aantal simpele stappen kunt maken en welke technieken je kan gebruiken om je eigen slinger een unieke twist te geven. De slinger is eenvoudig te maken (bijvoorbeeld met kinderen), maar je kan er toch nog genoeg van je eigen creativiteit in kwijt. Je kan een video van het project in vogelvlucht op mijn Instagram feed.

Voor dit project geldt ook dat je prima zelfdrogende klei (die niet gebakken hoeft worden) kan gebruiken. Deze klei kan (zoals het woord al zegt) gewoon aan de lucht gedroogd worden en daarna zelfs nog beschilderd worden met acrylverf. Je kan het voor van alles gebruiken, maar het wordt nooit waterbestendig of veilig om van te eten en drinken.

benodigdheden

 • bol (zelfdrogende) klei
 • stervormige mal
 • (snij)plank
 • oude krant
 • deegroller
 • mes
 • oud pasje
 • prikkers
 • willekeurig gereedschap
 • stuk touw

Voordat je aan de slag kan met de klei heb je eerst een mal nodig. Ik heb een ster getekend op een stuk waterbestendig karton, van ongeveer 7 cm groot. Als je het jezelf heel makkelijk wil maken kan je ook een koekjessteker gebruiken. Voor deze keer heb ik gekozen voor een ster, maar dit kan natuurlijk ook iets heel anders zijn. Misschien wil je veel liever kerstballen maken, of paaseieren. Alles kan.

Rol met een deegroller de bol klei uit tot een gelijkmatige plak, van ongeveer een halve cm dik. Als je een snijplank gebruikt die geen zuigende werking heeft zal de klei heel erg aan de plank gaan plakken en trek je hem meteen uit vorm als je hem probeert los te trekken. Een oude krant tussen de klei en de plank voorkomt heel veel problemen.

Gebruik daarna de mal (of koekjessteker) om sterren te snijden in de plak klei. Haal daarna voorzichtig de overtollige klei weg. Het kan zijn dat de puntjes hier iets bij vervormen, maar dat geeft op dit moment helemaal niets. Je kan alles nog zo strak afwerken als je wil. Je kan de onregelmatigheden van het snijden met je vingers gladstrijken of alle zijdes recht strijken door er met een oud bankpasje zacht tegenaan te duwen.

Ik heb mijn sterren individueel nog iets platter gerold met de deegroller (in twee richtingen). Hierdoor zijn alle sterren net iets anders van maat en vorm, wat ervoor zorgt dat de slinger een meer speelse uitstraling krijgt. Als je hiervoor kiest kan je het beste na het rollen de randjes pas gladstrijken.

Nu ben je op het punt waar je helemaal los kan gaan met je creativiteit. Onthoud: alles kan gereedschap zijn. Ga eens door de keukenla, gereedschapskist of knutseldoos en probeer te bedenken waar je interessante structuren mee kan maken op het oppervlak van je sterren. Probeer eerst iets uit op een reststukje klei of ga meteen helemaal los op je sterren. In dit geval heb ik zelf de achterkant van een penseel gebruikt, de punt van een potlood, een klein lepeltje en een kartelmesje. Je kan ervoor kiezen om alle sterren aan je slinger hetzelfde patroon te geven of om juist te variëren.

Prik na het decoreren met een cocktailprikker een gaatje in één van de punten en werk deze aan beide zijden van de ster glad af. Laat nu de sterren drogen op een vlakke ondergrond. Rijg er als ze droog zijn een touwtje doorheen, en je bent klaar!

Zoek je nog meer inspiratie om zelf aan de slag te gaan met klei? Bekijk dan ook mijn andere blogposts!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *