Meteen naar de inhoud

Mijn keramiek

Potenzo is de kleine pottenbakkerij waar ik gebruiksgoed met de hand en veel liefde maak: kleurrijke kopjes, plantenpotten met een ruig randje en nog veel meer. Ik hou ervan om dingen te maken die mensen in hun dagelijks leven een glimlach kunnen bezorgen en daarom experimenteer ik graag met nieuwe technieken, om dingen te maken die net een beetje anders en uniek zijn. Keramiek is voor mij het ideale medium om dit te bereiken: klei is zo veelzijdig dat ik er al mijn creativiteit in kwijt kan en bovendien zorgen de ambachtelijke technieken voor een duurzaam product.

– Janneke

Over de maker

Ik, Janneke Heeres (1987), ben de maker achter Potenzo. In mijn eigen atelier in Utrecht maak ik alles wat er bij Potenzo te vinden is. Na mijn studie kunstgeschiedenis en een korte carrière in de museumwereld concludeerde ik dat mijn hart eerder bij het maken dan het beschrijven lag. Het werken met klei combineert mijn liefde voor design en handwerk. En niet geheel toevallig, mijn opa en oma hadden vroeger een pottenbakkerij in Maarssen: De Schuur. Veel familieverhalen gaan over reizen naar markten met een besteleend vol keramiek.

Ik studeerde in 2019 af aan de driejarige Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken aan de Nederlandse Keramiekopleiding. Sindsdien werk ik als zelfstandig ondernemer aan mijn eigen keramiek. Ik heb me de afgelopen tijd gericht op het ontwikkelen van een eigen stijl in vormen en glazuren. Ik hou ervan om robuust werk te maken met organische lijnen. De kleuren van mijn glazuren houd ik natuurlijk: diep blauw, mosgroen en sneeuwwit. Dit komt onder andere samen in mijn Arctica-serie. 

Mijn vrije tijd breng ik het liefst door met mijn man Remco en onze kinderen. Ik hou van boswandelingen en fietstochten, fotografie, bordspellen en films. En naast potten bak ik ook graag lekkers in de keuken

Janneke Heeres

maker

pottenbakkerij 'de schuur'

opa aan het werk

vogels 15

Keukentafel keramiek: vogeltje

Deze keer: een vogeltje! Maak er een gat in en het is een kandelaar, of laat hem heel en wordt er blij van. Dit project kost iets meer tijd dan…
kandelaar9-2

keukentafel keramiek: kandelaar

Bij winter horen natuurlijk heel veel kaarsjes. In deze aflevering van keukentafelkeramiek leg ik uit hoe je simpel een eigen kandelaar kan maken, waar een lange dinerkaars in past. Leuk…